Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

A- rating S&P Curaçao nu officieel

WOENSDAG, 18 JANUARI 2012

WILLEMSTAD — De classificatie ‘A -’ voor wat betreft de solvabiliteitsgraad van de regering van Curaçao bij het aangaan van lokale en internationale kredieten toegewezen door de internationale kredietbeoordelaar Standards & Poors (S&P), is nu officieel. Dit maakt de regering van Curaçao middels een persbericht bekend.

Curaçao kreeg op 21 november vorig jaar een A- classificatie door S&P toegewezen. Uit het persbericht van de regering blijkt nu dat deze toewijzing een voorlopig karakter had. In een officieel persbericht toentertijd geplaatst op de website van S&P ging Roberto Arevalo, die namens de S&P de kredietwaardigheid van Curaçao beoordeelde, uitvoerig in op de voorwaarden waarop de classificatie was gebaseerd.

De A- rating, aldus Arevalo, is een weerspiegeling van het stabiele democratische parlementaire stelsel van het eiland, het solide rechtssysteem binnen het Koninkrijk, de ‘bloeiende’ economie en de sterke sociale ontwikkeling op het eiland. Aan de andere kant hebben de toch wel trage groei van het bruto binnenlands product per capita en de beperkte monetaire en externe flexibiliteit een beperkende werking op de rating gehad, meldt Arevalo in het persbericht van S&P.

Officieel kreeg Curaçao een A- classificatie voor wat betreft het aangaan van internationale langetermijnkredieten en een A-2 rating voor het aangaan van kredieten op de internationale markt. Een A-2 rating betekent dat het eiland een zeer sterk vermogen heeft om zijn financiële verplichtingen op korte termijn na te komen (zie kader). Eenzelfde classificatie is door S&P toegekend voor wat betreft het aangaan van kredieten op de lokale markt. Voor langetermijnkredieten kreeg Curaçao ook een A- classificatie door S&P toegewezen.

De rating is ook gebaseerd op de ‘stabiele democratische regering van het eiland binnen het kader van het Koninkrijk, de welvarende economie en het grote overschot op de begroting van het eiland’. “Het recente besluit om de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 65 jaar te verhogen zal het pensioenstelsel van de publieke sector in de komende decennia zeker versterken”, aldus de analist van S&P in zijn eindrapport.

De vooruitzichten voor een nieuwe A- rating voor Curaçao in de nabije toekomst zijn stabiel, volgens Arevalo in zijn rapport. “Onze verwachting is dat de verbetering van de financiële positie van Curaçao, als gevolg van de schuldenverlichting door Nederland, zich zal doorzetten in de toekomst”, aldus het officieel persbericht van S&P, te lezen op de website www.standardsandpoors.com

Share this page:
« Back
Back to Top