Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

90 procent Surinaams-Nederlandse ouderen hebben AOW-gat

22/10/2013

Den Haag – Vanaf september dit jaar ontvangen 26.900 Surinaamse ouderen in Nederland een oudedagsvoorziening (AOW). Van dit aantal hebben 24.550 personen een inkorting op deze voorziening (AOW-gat). Slechts 9 procent van de Surinaamse ouderen in Nederland ontvangt een volledige AOW-uitkering, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). “Zeer verontrustend”, noemt advocaat Soerin Jankie deze cijfers. Die tonen volgens hem duidelijk aan dat er sprake is van armoede onder de Surinaamse ouderen in Nederland. De AOW-uitkering is al niet hoog en dan wordt die van deze oudjes nog ingekort. De uitkering is, afhankelijk van de burgerlijke staat van de persoon, tussen 800 en 1.200 euro per maand. Surinaamse ouderen die na hun achttiende naar Nederland zijn vertrokken, krijgen geen volledige AOW. Voor elk jaar dat ze later dan hun achttiende zich in het land hebben gevestigd, krijgen ze 2 procent minder aan oudedagsvoorziening.

Politiek

Jankie vindt dat de politiek een oplossing moet zoeken voor dit probleem onder de Surinaamse ouderen in Nederland. De AOW-uikering is bij lange na niet genoeg om maandelijks uit te komen. Het zijn vaak familie en vrienden van de ouderen die de helpende hand bieden. Jankie heeft de afgelopen jaren diverse rechtszaken aangespannen voor een volledige AOW-uikering. Hij is op dit moment in hoger beroep in een zaak waar een Surinaams-Nederlandse vrouw een volledige uitkering eist. De vrouw beroept zich op Het Statuut dat wel reparatie van het AOW- gat in het verleden had toegestaan. “Maar wij weten dat zulke procedures lang duren. Alleen de politiek kan voor een oplossing in deze zaak zorgen.” De afgelopen jaren zijn heel veel zaken over reparatie van het AOW-gat bij de rechter beland. Steeds is in het nadeel van Surinaamse ouderen beslist. Ook in de Tweede Kamer is dit onderwerp diverse keren aan de orde geweest. Steeds zonder positief resultaat. Volgens Jankie kan ook de Surinaamse regering helpen aan een oplossing. De Surinaamse regering zou dit politiek aanhangig kunnen maken bij de Nederlandse regering.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top