Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Zaak tegen Curaçaose basisverzekering ziektekosten dient begin april

6 MAART 2014

WILLEMSTAD – De rechtszaak die onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang, namens Hustisia Penshonado, tegen het Land Curaçao heeft aangespannen in protest tegen de Wet basisverzekering ziektekosten, zal op 3 april om 09.00 uur, tijdens een openbare zitting worden behandeld. Dat heeft de parlementariër gisteren bekendgemaakt.

Deze zaak werd door Leeflang aangespannen omdat ze de nieuwe wet behalve discriminerend, ook onbillijk en onredelijk jegens gepensioneerden vindt. ,,Gepensioneerden betalen met deze nieuwe wet 10 procent terwijl werkenden 3 procent betalen”, zo liet zij tijdens een eerder gesprek met deze krant weten. ,,Onze senioren worden op deze manier op onredelijke wijze belast met kosten. Daarbij komt ook nog dat deze wet, juist door deze onbillijke belasting, niet langer een zorgverzekeringswet is, maar langzamerhand een fiscale wet is geworden.”

In deze zaak zal Leeflang worden bijgestaan door raadsvrouw Saran Inderson. Als het gerecht Leeflang op meerdere punten gelijk geeft, zal de wet moeten worden herzien. ,,En als dat gebeurt, hebben wij, en hiermee bedoel ik de senioren, via het gerecht het recht gekregen om inspraak te eisen”, aldus het Statenlid.

Leeflang heeft gisteren tevens een oproep gedaan aan andere gepensioneerden om aanwezig te zijn tijdens de behandeling van de zaak op 3 april. ,,Er zijn genoeg gepensioneerden die hetzelfde meemaken waar wij nu juist tegen strijden. Misschien geeft deze zaak hun de extra push die ze nodig hebben om ook actie te ondernemen. Tevens zullen ze op deze dag veel informatie krijgen die van belang is,” aldus het Statenlid.

Tweede zaak aangespannen

Daarnaast is Leeflang namens Hustisia Penshonado een tweede zaak begonnen tegen de Wet basisverzekering ziektekosten (bvz). Hoewel de eerste zaak ook tegen de in 2013 aangenomen Wet basisverzekering ziektekosten is, is het dit keer tegen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aangespannen en niet tegen het Land, zo laat Leeflang weten die verder uitlegt: ,,De nieuwe Wet basisverzekering ziektekosten heeft de eerder bestaande aangesloten bonden zich in de FZOG-regeling geannuleerd. In de FZOG-regeling waren ambte- naren voorheen verzekerd en er was tevens een verplichting voor actieve ambtenaren die nog niet met pensioen waren om het fonds maandelijks, met twee procent van hun salaris, te steunen. De regel was toen dat er 2 procent van de inkomsten van de ambtenaar werd ingehouden voor het fonds van FZOG en wanneer je dan uiteindelijk met pensioen ging en geen gebruik wenste te maken van de FZOG- regeling, dan kreeg de betreffende gepensioneerde de helft van de betaalde premies die door de jaren heen is ingehouden, teruggestort.”

Met de aanname van de Wet basisverzekering ziektekosten op 23 januari 2013 in de Staten, is de FZOG-regeling komen te vervallen en dus ook het bedrag aan premies dat de gepensioneerden gedurende al die jaren hebben opgebouwd. ,,Dit is weer één van de vele tekortkomingen die de Wet basisverzekering ziektekosten met zich meebrengt. En wie is hiervan wederom de dupe? De gepensioneerden”, aldus Leeflang tegenover het Antilliaans Dagblad.

,,Het is unfair.” Het onafhankelijk Statenlid legt uit waarom deze zaak niet, net als het eerste kort geding tegen het Land Curaçao wordt aangespannen: ,,De regering heeft in de wet aangegeven dat de uitvoeringsorganisatie van de wet de SVB is en dat klachten, in het geval van bezwaar, bij de SVB moeten worden ingediend. De verzekeringsbank is in dezen dus hoofdverantwoordelijk.”

Ook in deze zaak wordt Hustisia Penshonado door advocatenkantoor Inderson Advocaten vertegenwoordigd. Het verzoekschrift voor deze zaak is al ingediend en de tegenpartij heeft tot 20 maart de tijd om een reactie te formuleren en in te dienen op de door Hustisia Penshonado ingediende klacht. Hierna zal door het gerecht een datum worden opgegeven voor de daadwerkelijke behandeling van de zaak tegen SVB.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top